maanantai 21. lokakuuta 2013

Verkkolehti: Osallistuva ja aktiivinen kansalainen sekä yrittäjyys


Aihekokonaisuuspäivä jakoi mielipiteitä 1A ja 3C luokilla

Ruusa Hukkanen, Eveliina Koskinen ja Ilona Pietiläinen 3B

Luokilla 1A ja 3C päivän kokonaisaiheena oli Osallistuva ja aktiivinen kansalaisuus sekä yrittäjyys. 1A:n ryhmänohjaaja Jyrki Tikanmäki oli lähestynyt aihetta ihmisoikeuksien näkökulmasta. Luokka jaettiin pieniryhmiin, joista sitten jokaiselle annettiin eri näkökulma materiaalina olleeseen yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen vuodelta 1948. ”Ryhmätöiden” tulokset esiteltäisiin lopuksi muulle luokalle. Aiheita töille olivat mm. Ihmisoikeudet ja eettinen kuluttaminen ja Kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. Eräällä ryhmistä oli aiheena Ihmisoikeuksien toteutuminen Suomessa. Ryhmän mukaan Suomessa julistuksessa mainitut ihmisoikeudet toteutuvat kiitettävästi, mutta ihmisten välisessä tasa-arvossa löytyisi vielä parannettavaa; rasismia Suomessa on aivan liikaa.
Ihmisoikeuksien toteutuminen Suomessa -ryhmä
Mikko Nevalaisen ryhmässä aiheena oli Ihmisoikeuksien käsittely mediassa
Mikko Nevalaisen ryhmän aiheena oli Ihmisoikeuksien käsittely mediassa. Hänen mukaansa aihe oli kiinnostava, mutta haastava tiedon löytymisen kannalta. Eniten esiintyi ihmiskauppaan ja ihmisoikeus- rikoksiin liittyviä uutisia.
Luokassa mielipiteet aihekokonaisuuspäivästä erosivat toisistaan. Nevalaisen mukaan päivä oli mukavan pehmeä aloitus uudelle jaksolle. Toisaalta taas tuli kommenttia, että vaikka päivän tehtävät olivat kiinnostavia, niistä ei olisi paljoakaan hyötyä opiskelua ajatellen. Mieluummin oltaisiin kotona nukkumassa. Jopa uuden jakson suora aloitus olisi voinut olla mielekkäämpää. Erään haastatellun kommentti olikin: ”Ei ole kivaa.” kun kysyttiin mielipidettä päivästä.

Motivoituneena loman jälkeiseen arkeen?
Käytävätyöskentelyä
Ryhmässä 3C aihetta oltiin lähestytty aivan eri näkökulmasta kuin ryhmässä 1A; pienryhmissä joko luotiin oma yritys tai tehtiin kansalaisaloitteita. Kaikki ryhmät valitsivat kuitenkin yrityksen teon. Opettaja Kati Leinamo kertoi, että alkuun työskentely lähti joidenkin ryhmien kohdalta hiukan hitaasti käyntiin ja työskentelyhaluiset siirrettiin käytävään näytille. Kuitenkin opettajan käydessä kahvilla, oli yrityksiä syntynyt kuin sieniä sateella. Valitettavasti niiden materiaali oli huippusalaista, eikä toimittajamme näin ollen päässyt niihin käsiksi.

                             Tunnelma luokassa oli erinomainen. Jonkun ryhmän yritys tuntui liittyvän jollain lailla lennokkeihin; noita paperisia koneita lenteli luokassa isossakin mittakaavassa ja tunnelma oli katossa. Leinamo sanoi tähän, että Abeillakin on oikeus irrotella.
Lennokit lentää!
                             Yleisesti ottaen 3C koki päivän hyvin positiiviseksi, koska ei ollut koulutehtäviä. Tietenkin kotona nukkuminen olisi ollut mukavampi vaihtoehto. Tuli myös samanlasita kommenttia kuin 1A:lta: päivä koettiin melko hyödyttömäksi. Toisaalta taas koettiin, että päivähän oli loistava mahdollisuus vahvistaa yhteishenkeä ja tutustua samassa ryhmässä oleviin, täysin tuntemattomiin ihmisiin. Päivähän myös auttaisi korjaamaan tulehtuneet ja riitaiset välit ja lopettamaan mykkäkoulut. Ja näissä kommenteissa ei ollut tietenkään lainkaan ironiaa mukana, sarkasmista nyt puhumattakaan. :)

Erään yrityksen kaavakuva

Talvinen ulkomaisema


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti