maanantai 21. lokakuuta 2013

Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys: Kansainvälisyys

Kansainvälisyys
 
 
Kansainvälisyys on avarakatseisuutta ja kaikkien kulttuurien välistä tasa-arvoa ja arvostamista.  Se on myös univesaaliuutta eli sinulla on yleistietoa muistakin kulttuureista ja maista. Kansainvälisyydessä myös nähdään toisten kulttuurien oppimisen tärkeys.  ”Maailman kansalaisella” tarkoitetaan ihmistä, joka on avarakatseinen ja innokas oppimaan uutta muistakin kulttuureista ja valmis sopeutumaan niihin. ”Maailman kansalaisella” ja kansainvälisyydellä voidaankin tarkoittaa samoja asioita, mutta ”maailman kansalaisen” kuvaan kuuluu myös huomioida maailman tapahtumat ja kuinka ne vaikuttavat maailmaan, koska ne saattavat vaikuttaa myös häneen.
Monikulttuurisessa Suomessa monet eri kulttuurit elävät  vuorovaikutuksessa varsin sopuisasti keskenään. Eri kulttuureiden välillä Suomessa pyritään tasa-arvoiseen asemaan, mutta yleisemmin valtakulttuuri saa suurimmat edut.
Varkaudessa panostetaan kansainväliseen opiskeluun, jonka johdosta Varkauteen on tullut paljon ulkomaalaisia opiskelijoita. Suurin osa ulkomaalaisista opiskelijoista on Aasian maista ja he eivät puhu suomea. Varkaudessa on myös mahdollisuus opiskella peruskoulussa englanninkielisellä- ja ruotsinkielisellä luokalla. Varkaudesta löytyy myös luokka, mikä on tarkoitettu maahanmuuttajien lapsille. Myös Varkauden yritykset, kuten Foster Wheeler, myyvät tuotteitaan ja palveluitaan ulkomaille ja yrityksissä on myös ulkomailla työskenteleviä henkilöitä ja ulkomaalaisia työntekijöitä.
Muiden kultturien tuntemisesta on monenlaista hyötyä arjessa ja ulkomailla oltaessa. Kun tunnet toiset kulttuurit et loukkaa toisesta kulttuurista tulleita ihmisiä. On helpompi sopeutua toiseen kulttuuriin ja yrittää ymmärtää sitä. Kulttuurien tieto lisää myös sivistystä ja sen avulla on erilaisia näkökulmia elämään ja voi myös oppia arvostamaan enemmän omaa kulttuuriaan.
Toisista kulttuureista voi oppia lukemalla eri tietolähteistä  tai yksinkertaisesti matkustamalla toisiin maihin. Vaihto-oppilaiden kautta voi myös oppia paljon muista kulttuureista. Hakemalla töihin, esimerkiksi au pairiksi, tai opiskelemaan ulkomaille myöskin kielikursseille, joidenka kautta näkee toisten kulttuurien arkea.
 
Ohjeita avarakatseisuuteen muita kulttuureja kohtaan
1) Etsi tietoa kyseisestä kulttuurista
2) Vieraile kyseisessä maassa
3) Kokeile kulttuurin eri tapoja
4) Tutustu lähemmin kulttuurin henkilöihin
5) Kokeile aina jotain uutta!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti