maanantai 21. lokakuuta 2013

Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys: Monenlainen rasismi

     MONENLAINEN RASISMI
 
Rasismi on rotusyrjintää. Rasismia on ihmisen tai ihmisryhmän asettaminen muita alempiarvoiseen asemaan tai esimerkiksi hänen ihonvärinsä, kulttuurinsa, etnisen taustansa, äidinkielensä tai uskontonsa vuoksi.
Suomessa rasismi näkyy vieläkin esimerkiksi siten, että tummaihoisia ihmisiä ei välttämättä oteta niin helposti töihin, tai heidän lapsiaan ei hyväksytä hoitopaikkoihin.
 
Rotuopilla tarkoitetaan ajattelumallia ihmisryhmien perustavanlaatuisista eroavaisuuksista ja ominaisuuksista, joiden peruustella jotkut ryhmät katsotaan paremmiksi kuin toiset. Mutta tämä on väärin, koska kukaan ei mahda omalle geeniperimälleen mitään.
 
MITEN RASISMI NÄKYY NUORTEN ARJESSA?
Ajattelemme itse, että ei pitäisi olla rasismia, koska Suomi on monikulttuurinen maa, Varkaudestakin löytyy esim. aasialaisia ja venäläisiä. Olemme oppineet rasistisia kommentteja omilta vanhemmiltamme ja he taas heidän vanhemmiltaan jne. esimerkiksi sanomalla venäläisiä ”ryssiksi”.
Myös vähemmistöt ovat rasistisia valtaväestöä kohtaan, koska heillä on erilaisia stereotypioita muita vastaan. Yleensä kuitenkin vähemmistön rasismi on hetkellistä. Esim. ulkomaalaiset voivat ajatella suomalaisia juoppoina.
 
VÄHEMMISTÖJEN KESKINÄINEN RASISMI
Myös vähemmistöjen keskuudessa on keskinäistä  rasismia. Esimerkiksi kiinalaisten ja muslimien välistä rasismia.
 
EIKÖ MAAHANMUUTTAJIA SAISI KRITISOIDA
Maahanmuuttajia saa ja pitääkin kritisoida kunhan siinä ei ilmene rasistisia piirteitä. Eli toista kansaa ei voi pitää vähempiarvoisena.
 
Taiteessa käsitellään rasismia:
- Statement-rasisminvastainen videokilpailu
- Art against racism-rasisminvastainen taidetyöpaja nuorille
Näiden avulla pyritään taiteen kautta ottamaan esille ja vähentämään rasismia

Tekijät: Juho, Milja, Heli, Teemu, Teemu ja Esku 1C

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti